Королева морозива Агнес Маршалл. Історія креативної британки, яка 150 років тому здійснила демократичну революцію у світі ласощів
Королева морозива Агнес Маршалл. Історія креативної британки, яка 150 років тому здійснила демократичну революцію у світі ласощів
Портрет Агнес Маршалл, ХІХ століття (Фото:DM)
Вафельний ріжок з меленого мигдалю, морозиво з фуа-гра, молекулярна кухня – все це творчі досягнення талановитої англійки Агнес Маршалл, яка жила в XIX столітті. NV публікує хронологію її перемог та невдач.
У ХІХ столітті морозиво продавали на металевих паличках, які, смачно облизавши, слід було повернути продавцю для наступної порції. Британка Агнес Маршал винайшла і запатентувала набагато простіший і гігієнічніший спосіб — вафельний ріжок, яким людство хрумтить і сьогодні. А головне — зробила морозиво доступними та популярними ласощами, а її технологічні та кулінарні інновації популярні серед кондитерів і сьогодні.
Однак Маршалл прославилася не лише досягненнями в кулінарії. У консервативну Вікторіанську епоху, де для жінок були зачинені двері в багато сфер, вона змогла стати однією з найпопулярніших публіцисток Англії і зробити кілька революційних технічних відкриттів — хоча патенти довелося оформляти на власного чоловіка, не дуже вправного в бізнесі і не дуже вірного в подружній. життя.
У 1885 році Маршалл написала та опублікувала свою першу книгу Книга морозива, яка містила 177 різних рецептів морозива та десертів — доступно написану та ретельно ілюстровану. Окрім ванільного, шоколадного, мандаринового, вишневого, персикового, мигдального морозива, тут був опис, як приготувати лобстеровий і навіть огірковий — для тих, хто не любить чи не може їсти солодкий. А рецепт морозива Фуа-гра а ля Канетон кулінарні критики називали геніальним і таким, що межує з божевіллям. Для його виготовлення Маршалл пропонує перемішати перець, желатин, гусячу печінку та заморожені яйця.
Також у своїй книзі вона писала, як розфарбувати та правильно подавати морозиво і, наприклад, пропонувала ананасове заморозити у формі ананасу, персикове – у формі персикового дерева.
Окрім рецептів, книга рекламувала деякі винаходи, зокрема, патентовану морозильну камеру Маршалла — авторства її чоловіка. Цей технічний пристрій міг заморозити пінту морозива менше ніж за п'ять хвилин, і її конструкція залишається швидшою та надійнішою, ніж навіть багато сучасних електричних машин.
Сама Маршалл також розробила широкий асортимент понад тисячу різних форм для морозива. Вона ж винайшла машину для розколювання льоду, крижана піч, та ще кілька різних кухонних приладів та харчових інгредієнтів, які продавалися її компанією. Їстівні вафельні ріжки, молекулярне азотне морозиво та домашня морожениця принесли їй прізвисько Королева морозива. А головне – здешевивши процес виробництва морозива, Маршалл зробила його доступним продуктом.
Це сьогодні більшість населення Європи та Америки не уявляє свого життя без прохолодного десерту, коханого з дитинства. А в середині XIX століття таку розкіш в Англії могли собі дозволити лише заможні люди. Для них морозиво зберігали у крижаних будинках – складах із прохолодними підземними приміщеннями. Такі приміщення зводили у своїх маєтках лише багатії та насолоджувалися морозивом цілий рік.
Люди середнього класу також мали доступ до делікатесів, купуючи цей десерт у торговців у разових контейнерах за пенні. Але з'їсти його треба було вже й зараз, бо зберігати морозиво не було змоги.
Маршалл зайнялася ідеєю зробити пристрій, щоб люди могли самі виготовляти морозиво вдома та зберігати його досить тривалий термін. Тому її мінімашинки для заморожування стали справжньою революцією.
Готуємо та дегустуємо морозиво