Двоє мешканців Кіровоградщини захворіли на ботулізм після вживання копченої риби

Двоє мешканців Кіровоградщини захворіли на ботулізм після вживання копченої риби


Двоє мешканців Благовіщенської громади потрапили до лікарні із симптомами ботулізму після вживання копченої салаки, сушеного кальмару та в’яленого ляща. Рибу постраждалі придбали у магазинах Благовіщенського та у Києві.

Про це повідомили у ГУ Держспоживслужби у Кіровоградській області.

Жителі Благовіщенської скаржилися на погіршення зору (двійниця), порушення шлунково-кишкового тракту, слабкість верхніх та нижніх повік, загальну слабкість, біль у животі, запаморочення, спазм м’язів шиї та захриплість голосу.

Через тяжкий стан постраждалих перевели на лікування до Кіровоградської обласної лікарні, де одному з них запровадили протиботулінічну сироватку. Поки що їх стан задовільний. Вони лікуються.

Лабораторні дослідження державної установи “Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України” виявили у хворих на ДНК бактерії роду Clostridium botulinum.

“За результатами розслідування встановлено, що потерпілі вживали рибу копчену (салаку), кальмар сушений, рибу в’ялену (лящ) промислового виробництва, придбаних у магазинах міста Благовіщенське та Київ”.

Також фахівці Держспоживспоживслужби позапланово перевірили якість харчових продуктів у магазинах, де постраждалі придбали рибу.

Довідково: Ботулізм – це харчове отруєння через вживання продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини

Причиною ботулізму частіше стають продукти домашнього консервування – м’ясо, риба, гриби та інші овочі. Потенційно небезпечні всі консервовані продукти, які погано вимили, неправильно/недостатньо термічно обробили, транспортували чи зберігали неналежним чином.

Навіть консерви, у яких усе гаразд із терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути заражені: ботулізм не можна визначити за кольором чи смаком, мікроорганізм, що викликає хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм виникає через вживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів, що виробляються у промислових умовах, особливо нерозгашеної риби.

Читати:  Полуниця як джерело вітамінів: які поживні речовини містяться в цій ягоді?